HOMEWINGTSUNORGANISATIEWT ALPHEN AAN DEN RIJNCONTACTLAATSTE NIEUWSFOTO'SVIDEO'SWEBLINKSCOPYRIGHT
UNIEK SYSTEEM
KORTE HISTORIE
LEUNG TING WINGTSUN

KORTE HISTORIE


WingTsun Kung Fu komt net als alle andere Kung Fu stijlen uit China. WingTsun is circa 300 jaar geleden ontwikkeld door een shaolin non, genaamd Ng Mui, die de vechtstijl(en) van destijds – die uitgingen van het gebruik van veel kracht en acrobatiek – volledig veranderde. Aangezien Ng Mui niet meer zo jong en krachtig was, was ze genoodzaakt een nieuw 'martial arts systeem' te ontwikkelen, waarbij het voor een zwakker persoon mogelijk zou zijn om een groter en sterker persoon te verslaan.

WingTsun is tot ontwikkeling gebracht met als doel: een individueel, effectief zelfverdedigingssysteem voor alle mensen.

In plaats van kracht en lichaamsgewicht werd in het nieuwe systeem gebruik gemaakt van logica en techniek. Deze nieuwe stijl werd niet ontwikkeld door bijvoorbeeld bewegingen van dieren te immiteren, maar is ontwikkeld door zich te richten op de menselijke anatomie. De grove bewegingen van de oude kung fu technieken werden vereenvoudigd en vervangen door korte, directe bewegingen. Ook het gehele voetenwerk werd aangepast. In plaats van lage standen werd gebruik gemaakt van hogere standen om sneller te kunnen bewegen, waarbij toch het zwaartepunt voldoende laag blijft om stabiel te kunnen blijven staan en je niet makkelijk uit balans kan worden gebracht. Daarnaast kwamen er alleen nog maar lage trappen in de nieuwe stijl, gericht op kwetsbare doelen, die in iedere omstandigheid snel en efficiënt konden worden uitgevoerd. Tevens werd het blokken vervangen door een principe waarbij de kracht van de aanvaller ‘gespleten’ werd en direct werd gebruikt voor tegenaanval.

De enige leerling van Ng Mui was 'Yim Wing Tsun', hetgeen 'prachtige lente' betekent en waarnaar het systeem uiteindelijk werd genoemd: "WING TSUN". 


Het WingTsun Kung Fu is jarenlang anoniem gebleven, omdat in het WingTsun in aanvang uitsluitend binnen families en clans lesgegeven werd. De in 1972 overleden grootmeester Yip Man was de laatste WingTsun leraar die uitsluitend aan Chinezen les gaf. Hij is tevens de laatste grootmeester van de gehele WingTsun/Ving Tsun/Wing Chun familie.

Dr. Leung Ting was de laatste leerling van de uiterst befaamde Yip Man en ontving als laatste volgeling constante en persoonlijke onderwijzing van de grootmeester en bekwaamde zich op deze manier – in zijn meest ontwikkelde vorm - in het complete systeem.

Leung Ting heeft het zelfverdedigingssysteem over de laatste 30 jaar ook weer verder gemoderniseerd en is inmiddels wereldwijd bekend.
HOMEWINGTSUNORGANISATIEWT ALPHEN AAN DEN RIJNCONTACTLAATSTE NIEUWSFOTO'SVIDEO'SWEBLINKSCOPYRIGHT