HOMEWINGTSUNORGANISATIEWT ALPHEN AAN DEN RIJNCONTACTLAATSTE NIEUWSFOTO'SVIDEO'SWEBLINKSCOPYRIGHT
Trainingsdiciplines
Blitzdefence
Zelfverdediging voor vrouwen
Krachtprincipes
Vechtprincipes

Trainingsdiciplines

De trainingsdiciplines

Iedere WingTsun les bevat doorgaans de navolgende drie trainingsdiciplines:

(1) Vorm & techniek       -    Training om o.a. basishoudingen en bewegingen aan te leren.
 
(2) Chi sao & gevoel       -    Training om het lichaam te voorzien van reflexmatige 'antwoorden' voor verdediging en aanval.
 
(3) Lat sao & gevecht     -    Training om meer specifiek gericht de gevechtsvaardigheden te ontwikkelen.

De vormen


Het WingTsun kent 3 vormen (3 forms). De eerste vorm die men leert is de 'Siu Nim Tao', wat 'Little Idea' betekent. De 'Cham Kiu' - the bridging arm form - is de tweede vorm die men leert en 'Biu Tze' staat bekend als 'de derde vorm' en betekent 'Trusting fingers'. In de eerste vorm ligt de focus vooral op de armen en in de tweede vorm worden de armbewegingen gecombineerd met de benen cq. het voetenwerk. In de derde vorm ligt de focus op het gehele lichaam.

Naast deze drie vormen kent men in het WingTsun ook nog de vorm met de 'Wooden dummy', de 'Long Pole' en de 'Double knives'.


Chi Sao - 'Klevende armen'

In WingTsun wordt getracht om het visueel (met de ogen) reageren op trap- en stootaanvallen e.d. te vermijden, door contact te zoeken met de ledematen dan wel het lichaam van de aanvaller (Het doel is altijd om het 1e vechtprincipe toe te passen). Door het contact (doorgaans met de armen) kan men ondermeer voelen waar de energie/kracht van de tegenstander heen gaat. In het WingTsun wordt dit o.a. getraind door 'Chi sao', wat letterlijk 'Klevende armen' betekent.

In het Chi Sao zijn er verschillende secties (bepaalde sets van bewegingen) die helpen de sensitiviteit van de beoefener te verhogen c.q te verfijnen. Chi Sao is ahw. de lijm die het vuistgevecht, het schoppen, de elleboog- en knietechnieken, het hefbomen, het werpen en de verdediging op de grond tezamen voegt als een effectief geheel. Met WT kan men zich daarom ook in het donker, zonder bril of zelfs blind verweren.

Voor de benen heeft WT - voor de gevorderden - ook een specifieke gevoelstraining te bieden, namelijk 'Chi Gerk'.


Lat Sao - 'Vrije arm'


Het Lat Sao programma is een specifieke trainingsmethode om de vechtvaardigheden te vergroten. Men leert hierin o.a. de geleerde technieken en bewegingen toe te passen en specifieke - zelfverdedigings - kwaliteiten verder te ontwikkelen. Hoewel het Lat sao lijkt op vechten of sparren is dat het beslist niet; Lat sao is een spel waarbij de ene partner de rol van aanvaller speelt en de ander die van verdediger. De aanvaller en verdediger wisselen hierin zeer frequent van rol en ook de intensiteit kan naar gelang van de oefening aangepast worden.


HOMEWINGTSUNORGANISATIEWT ALPHEN AAN DEN RIJNCONTACTLAATSTE NIEUWSFOTO'SVIDEO'SWEBLINKSCOPYRIGHT